Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strava

V životě psa hraje podstatnou roli strava. Hodnotné žrádlo dodá psovi vše k životu potřebné. Od energie, která je nutná aby si udržel kondici a vitalitu až po širokou škálu živin, které tvoří každou tkáň. Rozhodujícím ukazatelem správného krmení je dobrý zdravotní stav, vitalita, kvalitní srst a absence trávicích problémů.

V současné době se setkáváme s nejrůznorodějšími a tudíž občas protichůdnými názory na to jak krmit psy. Nelze říct, který způsob krmení je univerzálně nejlepší, neboť každý pes má jiné požadavky na výživu. Vždy se musí vycházet z jeho potřeb.

 

V zásadě existují dva základní způsoby krmení psů:

  1. Krmení psa doma připravovanou stravou, syrovou - BARF (v žádném případě zbytky lidského jídla)
  2. Krmení psa průmyslově vyráběnými (komerčními) krmivy  - granule pro psy

 

Krmení BARF - krmení syrovou stravou

BARF čili Bones and Raw Food, tedy kosti a syrová potrava (syrové maso, zelenina, ovoce a byliny).

Zastánci krmení metodou BARF tvrdí, že se jedná o nejpřirozenější způsob výživy masožravých domácích zvířat za podmínky dodržení zásad o vyváženosti stravy. Vychází z toho, že psi se vyvinuli z vlků, mají stále stejné trávení a jejich zažívací soustavy jsou podobné. Dle nich žral vlk vedle syrového masa a kostí také ovoce, trávu, byliny a kořínky a proto přidávájí k masu a kostem ovoce, zeleninu a bylinky. Touto skladbou stravy prý dostává vše, co potřebuje - tuky, bílkoviny, sacharidy, vitamíny, minerální látky i vlákninu.

Jelikož pH v žaludku psa má hodnotu 0,5 - 1, tak spolehlivě zajistí strávení i větších kusů masa, kostí a i případnou likvidaci zárodků parazitů a bakterií.

 

 

Krmení psů průmyslově vyráběnými krmivy - granule

Krmení průmyslově vyráběnými krmivy je pohodlné, nevyžaduje od majitele žádné znalosti z oblasti výživy psa. Odměřit denní dávku granulí je jednoduché. V dnešním hektickém životě to je pro mnoho majitelů rozhodující faktor.

Důležité ale je mít přehled o nabízených krmivech, vědět co obsahují a jak vybrat to kvalitní a vhodné pro svého psa. Při výběru průmyslového krmiva je nutno si být jist, že krmivo má vyvážené živinové složení a dodává psovi všechny potřebné živiny ve vhodném poměru. K dlouhodobému krmení je nutno zásadně vybírat takzvaná kompletní krmiva v odpovídající kvalitě. Jedná se převážně o granule pro psy - ať již extrudované, za studena lisované nebo pečené.

 

Mé zkušenosti

Co se týče mé smečky, již několik let krmím psy BARFEM. Tento druh stravy mi zcela vyhovuje a i psi velmi prosperují. Za sebe mohu doporučit značku SOKOL FALCO. Na výběr je doopravdy velké množství druhů masa. Vzhledem k tomu, že se mi BARF osvědčil jako doopravdy kvalitní varianta stravy psů, i mé odchovy budou na Barfu odchované. 

Avšak chápu, že né každý majitel bude s Barfem rád pokračovat, nabízím jim variantu krmení granulí. Za mne mohu určitě doporučit kvalitní českou značku BRIT. Jejich řada Brit Care Grain-free Puppy Salmon & Potato je pro štěňata velmi vhodná. 

 

 

dsc08711.jpg

dsc08667.jpg