Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing

 

Coursing

je kynologický sport. Jedná se o jednu z mnoha aktivit, která je založena na touze psa lovit.

Běhá se v přirozeném, mírně svažitém terénu (není to však podmínkou), s přírodními nebo umělými překážkami. Cílem psa při coursingu je ulovit kořist, která je tažená navijákem. Tato návnada v podobě střapce z igelitových pásků nebo králičí kůže, je tažena lankem mezi kladkami po dráze, která simuluje skutečný běh zajíce.

Jedná se o dvoukolový závod, kdy trať o délce cca 548 - 914 m (600 až 1000 yardů) je postavena tak, aby psi prokázali rychlost, štvavost (při smečce i spolupráci) a inteligenci, kterou návnadě různě nadbíhají.

Maximální počet bodů, které lze v jednom kole získat je 100. Minimální počet bodů nutný pro postup do druhého kola je 50.

Coursing se stává v posledních letech v Česku oblíbenou aktivitou a není již pouze doménou chrtích plemen. Jedná se o ideální vybití energie živějších plemen psů.

 

Coursing s wheatnem

Neznám teriéra, kterého by tento sport nebavil. Doopravdy touha lovit, něco pohyblivého chytit, je pro ně naprosto přirozená věc. Avšak u coursingu je potřeba si uvědomit, že je naprosto důležité si stanovit určité hranice, aby se vám lov zvěře nezkopíroval do normálního života. Bylo by silně nežádoucí jít na procházku a neuhlídat si psa, který poté honí zvěř. Určitě je potřeba před prvním tréninkem upevnit si u psa základní poslušnost a zejména přivolání. Musíte pojmout coursing jako druh sportu u kterého wheaten jasně ví, že teď je tu střapec, teď půjdeme na start a teď mohu běžet. 

 

Nás coursing velmi baví a zatím se u žádného z mých psů nestalo, že by mi na procházce utekl a nedej bůh honil zvěř. Jsem dokonce i velmi hrdá na mou fenu Amazonku, která se zapsala do pomyslné coursingové historie a získala dokonce titul MISTRA ČECH V COURSINGU (2013). Byl to náročný závod, avšak neskutečně zajímavý, na který budu vzpomínat do konce života. Amazonka si tento běh vyloženě užila a do běhu vložila vše

 

Coursing s whippetem

Nevím, zda sem vůbec něco psát. Chrt je stvořen pro pohyb, tudíž coursing a  všeobecně dostihy jsou pro whippeta nejoblíbenější činnost. Samozřejmě, je potřeba mít podchycené to, aby vám pak whippet neutíkal z procházek a nepronásledoval zajíce, srny,.. Opět zde platí stejné pravidlo jako u wheatna, mít upevněné přivolání a poslušnost jako takovou... A ANO, DÁ SE TO!

 

Odkaz na Český coursing klub

892994_450935938325358_1030881207_o.jpg

17620476_1305532042865739_1991083956605590401_o.jpg

ch---beh.jpg

beh2.jpg